Izbornik Zatvoriti

Vlada i Bajka
HODAČ PO ŽICI

Dokumentarna emisija o muzičarima Vladi i Bajki

Autor i urednik emisije
  • Ranka Jakšić

Reditelj
  • Ivana Stivens

Direktor fotografije
  • Bojan Rakić

Montažer
  • Bojan Filipović

35'

Muzička redakcija RTS predstavlja dokumentarnu emisiju o muzičarima Vladi i Bajki povodom objavljivanja njihovog novog albuma „Hodač po žici“ u izdanju PGP-RTS.

Duo Vlada i Bajka ujedno i slavi pedeset godina zajedničkog umetničkog rada.

Vlada i Bajka, odnosno Vladimir Marković i Dragutin Balaban, obeležili su našu muzičku scenu kao pioniri i doajeni akustičarske muzike 70-tih godina. Njih dvojica će u emisiji svojim pričama kod gledalaca probuditi nostalgiju za tim romantičnim vremenima. Ispričaće nam kako je izgledala tada jugoslovenska akustičarska scena i kako je nekada bilo teško snimiti ploču. Vlada i Bajka govore i o svom odlasku na turneju po Americi sa horom „Branko Krsmanović“ i kako su u američkim klubovima smelo nastupali kao duet pevajući pesme Sajmona i Garfankla. Govoriće o svojim nastupima na festivalima ,ali i pred Titom i na maturskim večerima u hotelu „Jugoslavija“ uz poznate pevače tog vremena – Gabi, Arsen,Đorđe, Miki…

Vlada i Bajka

Iako nemaju kontinuiranu muzičku karijeru, dugo rade na pesmama koje svima donose raspoloženje a ujedno podižu kolektinu svest o boljem sutra. Objavljuju album „Ja nisam ja“ 1994. godine i brane koncertom Beograd od šunda, kiča i neukusa u „Sava centru“, kako kažu Vlada i Bajka u emisiji. Kao čuvari duha grada Vlada i Bajka uz „Sedam Veličanstvenih“ stvaraju nezvaničnu himnu „Beograd“. Ovo su samo neke od priča iz emisije o Vladi i Bajki.

Svakako će poklonike njihove muzike obradovati nov album, „Hodač po žici“, nedavno objavljen posle dužeg muzičkog tihovanja. Potvrdiće oni u emisiji da su ostali dosledni svojoj muzici a da su sada otkrili više sebe i svoja najtananija osećanja, da su sve pesme ne samo iskrene, nego i istinite, sakupljane dvadesetak godina i pisane na osnovu ličnog iskustva ili iskustava bliskih ljudi.

O saradnji sa Vladom i Bajkom na novom albumu govoriće u emisiji Vasil Hadžimanov, Duda Bezuha, Zoran Radetić, Žika Jelić, Vladimir Graić, Stevo Mandić, Nemanja Bogunović. Neki od ljubitelja muzike Vlade i Bajke danas žive u inostranstvu i još uvek slušaju ili pevaju pesmu „Oblak“, što ćemo videti sa njihovih poslatih snimaka preko mobilnih telefona. U sadržaj emisije uključene su i lične priče ovo dvoje muzičara, tako da će se pojaviti i članovi njihovih porodica.

Dušan Kovačević, koji takođe gostuje u istoimenoj emisiji „Hodač po žici“, za Vladu i Bajku kaže: „Oni su obeležili jednu epohu, pripadaju duhu urbanog miljea Beograda i zajedno sa svojim prijateljima čine duh Beograda. A što se tiče njihove muzike, ona je za mene jedna vrsta melema i za dušu i za uši.“

„Ovim albumom „Hodač po žici“ zaokružuje se pedesetogodišnje stvaralaštvo Vlade i Bajke. Neka i ova emisija bude doprinos tome“, kaže autor i urednik emisije Ranka Jakšić.

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2022.