Izbornik Zatvoriti

Trnje i lovorike Olge Ilić (2019)

Petak 22.novembar 2019. 18:00
Dokumentarni film Jelene Stojanović

Dokumentarni film “ Trnje i lovorike Olge Ilić“ je uzbudljiva priča koja prati burnu biografiju najveće niške pozorišne glumice svih vremena, a danas zaboravljene Olge Ilić. Ova rođena Solunjanka karijeru je otpočela i završila u Nišu, kao prvakinja drame i reditelj.

Opreski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava, jedna je od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnika modernog srpskog teatra.

Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana ordenom Svetog Save V stepena uživa naklonost i kritike pesnika, pisaca, akademika, pozorišnih radnika i skadarlijskih boema toga vremena- Branislava Nušića, Bore Stankovića, Vojislava Ilića, Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića, Jovana Tanića , Nikole Uzunovića i drugih.

Film se uz obilje arhivskog materijala: fotografija, novinskih članaka, pozorišne kritike, oslanja i na samu autobiografiju Olge Ilić , „O njoj, koja se ne vraća“.
Spisateljski talenat koji je krasio Olgu, ostavio nam je književni dragulj, ali i redak dokument o društvenim i kulturnim zbivanjima sa kraja 19-og i početka 20. veka u Srbiji i Balkanu.

Uz niz anegdota, smešnih ali i tužnih, koje su obeležile karijeru i život Olge Ilić, film je protkan i originalnim muzičkim zapisima, gde čujemo Olgin glas sa ploča starijih i od 100 godina.

Članica prvog niškog pozorišta „Sinđelić“, ipak naša najveća putujuća glumica, nastupa u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Splitu, Osijeku, Skoplju, Varaždinu, Leskovcu, Šapcu i širom Balkana u prvoj polovini 20. veka.

Iako dve ulice u Nišu i Novom Sadu nose ime ove velike umetnice, ona je danas skoro zaboravljena.

Svoju umetničku misiju i pedagoški rad predano je vršila, a ovaj film predstavlja pokušaj da se vrati istorijsko sećanje na ovu veliku ženu, ali i kulturni polet nastao oslobođenjem balkanskog prostora od Osmanlijskog carstva.

Film „Trnje i lovorike Olge Ilić“ je jedinstven dokumentarni film u srpskoj kinematografiji, s obzirom na to da se bavi životom i delom nekog pozorišnog umetnika pre Drugog svetskog rata.

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2019.