Izbornik Zatvoriti

SPELEONAUT / POD KAMENIM NEBOM
dokumentarni film Sonje Đekić

Nedelja 29.avgust 2021. 22:00
dokumentarni film Sonje Đekić

Sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg – film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku!

Spajajući istoriju čovečanstva od pračoveka do astronauta, Speleonaut tokom petnaestomesečne pećinske izolacije istražuje svet prigušenih čula. Događaj koji je pre pola veka sa uzbuđenjem pratila jugoslovenska javnost – domaća publika će uskoro moći i sama da doživi na velikom platnu!

SINOPSIS

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine.

Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

O IDEJI FILMA

Veoma je malo filmova, pa i poduhvata, koji se svetom pećina bave mimo uobičajenih speleoloških aktivnosti – taj svet ne trpi dugotrajni ljudski boravak. Detaljni dnevnik Milutina Veljkovića, njegov jedinstven i gotovo neverovatan podvig, kao i sama neobična ličnost, daju nam jedinstvenu mogućnost da zaronimo duboko u ovaj drugi svet na našoj planeti.

Tokom svog dugog boravka u pećini, Veljković se izmađu ostalog, bavio i arheološkim iskopavanjem. On je izvodio i eksperimente sa kokoškama i patkama, ali i na samom sebi – i došao do veoma dragocenih zaključaka za dugotrajna svemirska putovanja. Ukratko, Milutin Veljković objedinio je vreme čitave ljudske vrste: od pećinskog čoveka, pa sve do astronauta.

Krajem 1960-ih, kada se cela ova priča dešava, naseljavanje Meseca činilo se kao neminovan korak ljudske vrste u pohodu ka zvezdama… Iako tadašnji svemirski zanos nije potrajao dugo, danas se opet priča o putovanju na Mars, a ova tematika sve je aktuelnija i među filmskim stvaraocima. Met Dejmon u filmu „Marsovac“ otkriva kako preživeti sam u vanzemljskim uslovima. Ideja koju je i Milutin imao – o neophodnosti naseljavanja drugih planeta – pokreće radnju filma „Međuzvezdani“ (Interstellar). Nezaobilazna filmska asocijacija svakako bi bio i „Izgnanik“ (Cast Away), gde Tom Henks provodi godine sam na pustom ostrvu, čeznući za ljudskim bićem.

Dvodelna struktura dokumentarnog filma „Speleonaut / Pod kamenim nebom“ odgovara neobičnosti ovog jedinstvenog poduhvata. Iako izrazito umetnički oblikovan, film sadrži i različite naučno-informativne slojeve koji bi mogli biti interesantni najširem sloju gledalaca. Zbog svega ovog, sigurni smo da publika jedva čeka „Speleonauta“!

 

REKLI SU O FILMU…

Zoran i Svetlana Popović, producenti: „Speleonaut” je priča o jednom velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira, o tajnama planete na kojoj živimo. Ovo je priča o zvezdanoj kapiji koju jedan neobični heroj otkriva u dubinama apsolutnog mraka. Ovo je vremeplov koji nas vraća u vremena fantastičnih uzleta čovečanstva, kada su sve oči bile uprte u zvezde i kosmička prostranstva – vremeplov koji nas vodi u zabiti Srbije da bi nam otkrio čoveka rešenog da napravi speleološki podvig koji će ga spojiti s letovima na Mesec i pretvoriti u jedinstvenog heroja svemirskih istraživanja – speleonauta.

Posle izuzetnih i otkrivajućih dokumentarističkih putovanja u filmovima „Moj drug Srbija“ i „Kosma“, „Speleonaut“ Sonje Đekić je novo uzbudljivo traganje za potisnutim, odbačenim i zaboravljenim. Ovaj jedinstveni dokumentaristički diptih je brižljivo satkano svedočanstvo o vremenu kosmičkih snova i dostignuća u spoju sa raskošnom vizuelnom autorskom interpretacijom dramatičnog dodirivanja nepoznatog, u prostorima i stanjima izvan uobičajenog ljudskog iskustva. Glavni junak filma je odvažni istraživač Milutin Veljković koji je ostvario još uvek neoboreni Ginisov rekord kao jedini čovek koji je proveo 463 dana potpune izolacije zatvoren u pećini. Sledeći njegove autentične zapise iz knjige „Pod kamenim nebom“, Sonja Đekić kreira očaravajuće prizore mističnog i zastrašujućeg pećinskog sveta ispunjenog treperavim senkama kao bogatim slojevima različitih vremena. U preplitanju potpune tišine i neočekivanih, zaglušujućih simfonija različitih zvučanja, film sledi duboki unutrašnji glas Milutina Veljkovića i kreira njegov fascinantni doživljaj „pećinskog svemira“ do granica neizdrživog košmara.

„Speleonaut“ je sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg, stvarnosti i neobjašnjivih iluzija zbunjene čovekove percepcije. Film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku!

Sonja Đekić, reditelj: Mrak, vlaga i konfiguracija terena snimanje u pećini čine vrlo specifičnim. Najveću poteškoću predstavljala je niska temperatura podzemne reke, koju je bilo gotovo nemoguće izbeći svuda duž glavnog toka pećine dugačkog oko dva kilometra, pa smo i pored ronilačkih odela i gumenih čizama bili mokri i hladnoća je ulazila u kosti. Tako smo imali prilike da iskusimo samo mali deo onog kroz šta je prolazio glavnog junak filma tokom 463 dana života ovde.

Jednako veliki izazov bilo je i kako ispričati priču o ovom događaju iz prošlosti – uzbudljiv i neizvestan podvig za onovremenu naučnu i širu javnost, a za junaka filma introspektivni zaron u sopstveno biće koje se, u nedostatku senzacija, ponovo rađa i otkriva. Kako dočarati težinu nesvakidašnjeg poduhvata kakav je Milutinov? Kako preneti u doživljaj razne aspekte i ritam pećine koje je on doživljavao tokom 11.111 sati i opisao u knjizi? Više od svega – kako u film preneti „senzorno depriviran“ – svet lišen čulnih nadražaja, i to savremenom gledaocu naviknutom na stalne, izrazite stimulacije?

Kako u vremenu individualizma materijalizovati duh planetarne radoznalosti za kolektivna postignuća i mogućnosti čovečanstva?

Večernje novosti, u vreme dešavanja filma:  SAM U PEĆINI 15 MESECI * SA ŠLEMOM I U KREVET * MILUTIN OTKRIO KOSTI NEPOZNATIH ŽIVOTINJA * ZAŠTO MILUTIN JEDE LJUTO? * Jugoslovenska štampa je od juna 1969. do septembra 1970. godine brujala o odlazaku dotad anonimnog Milutina Veljkovića u podzemni svet. Kako provodi vreme, ko je on, šta kažu o njemu oni koji ga poznaju? Električar, speleolog, student fizike i svaštar, koji se po rečima njegovog oca „još kao dečak najradije zavlačio po podrumima čitajući fizike, Njegoša i Maksima Gorkog“ – postao je prava pop zvezda, ali i predmet interesovanja naučne javnosti!

Aleksandar Zograf, jedan od junaka filma: Kao dete, upamtio sam poduhvat Milutina Veljkovića i njegovo samovanje u pećini Samari, blizu Svrljiga. Kao odrastao, palo mi je na pamet da nacrtam strip zasnovan na njegovim beleškama u knjizi „Pod kamenim nebom“, tako da sam bio počastvovan da učestvujem i u filmu koji govori o njegovom životnom poduhvatu. Milutin Veljković je dokaz da mali čovek, u sredini kao što je naša, ipak može da bude percipiran kao istraživač, mudrac, i zvezda popularne kulture.

Vesna Perić, dramaturg i kritičar: Ove godine u zvaničnoj selekciji Festivala autorskog filma je i „Speleonaut“, srednjemetražni dokumentarac Sonje Đekić, njeno već treće dokumentarno ​​ostvarenje. Ovoga puta protagonisti su jedan čovek i jedna pećina. Vođena dokumentarnim materijalom o 15-mesečnom boravku entuzijaste Milutina Veljkovića koji je u toku američkog sletanja na mesec 1969. boravio u pećini Samar na jugoistoku Srbije u svojevrsnom eksperimentu propraćenom velikom pažnjom tadašnje jugoslovenske javnosti, rediteljka je u izuzetno sinematičan i hipnotičan doživljaj utkala Veljkovićeve audio-zapise, njegov dnevnik, arhivske snimke i fotografije. U svojevrsnoj audiovizuelnoj simfoniji stalaktika i stalagmita, kapljica vode i podzemnih jezeraca, uz radiofonske intervencije Arsenija Jovanovića, maestra sound-arta, autorka vodi gledaoca u svet petroglifa, senki, prapočetaka. Milutin Veljkovića tako postaje junak ab ovo, od začeća, sam u svojevrsnom hronotopu, primalnom prožimanju prostora i vremena. Taj donji kosmos, ta speleonautika, to nije Had, to su neka unutarnja nebesa. Kontemplativni ali vešto odmereni tempo kojim kamera kao sonda ulazi u nutrinu pećine kao u beskrajnu vaseljenu, očaravaju gledaoca koji priželjkuje da taj put i taj san traju do u beskraj, do sledećeg velikog praska. „Speleonaut“ je istovremeno i priča o hrabrosti, o prevazilaženju granica koja kao da je zauvek nestala u analognim vekovima koji su za nama. Film koji će svakako biti jedan od najzapaženijih na ovogodišnjem festivalu autorskog filma.

Tue Stin Miler, danski konsultant i kritičar za dokumentarni film: Kakva priča! I kakav čovek – i misterija oko njega! Celi dizajn zvuka u filmu je izvanredan, retko je da dokumentarci stavljaju toliki naglasak na ovu stranu stvaranja; postoji fino preplitanje arhive i rekonstrukcije jednom kada stignemo pod kameno nebo. Prelep rad kamere.

TEHNIČKI PODACI

Dužina: 57 min / Godina i zemlja produkcije: 2018, Srbija / Jezik: Srpski / Titlovi dostupni na sledećim jezicima: engleski, ruski, španski, italijanski, makedonski, hebrejski

Ekipa filma. Učestvuju: Milutin Veljković, Aleksandar Zograf, Arsenije Jovanović, Srećko Ćurčić, Aleksandar Veljković / Scenario i režija: Sonja Đekić / Montaža: Nemanja Babić  / Kamera: Pablo Ferro Živanović  / Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja Đekić / Dizajn zvuka: Dora Filipović  / Muzika: Arsenije Jovanović / Komponovana muzika: Milan Sv. Đurđević  / Specijalni efekti: Nenad Popović / Grafika: Marko Đekić / Produkcija: CVK KVADRAT, uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,  Filmski Centar Srbije, Cyber : Few Good Men

Festivali i nagrade: 24. Festival autorskog filma, glavni program – premijera, novembar 2018 / 26. Festival evropskog filma Palić – Eco Dox, jul 2019 / 6. Festival Gollut, Španija, oktobar 2019 * Nagrada za najbolji planinski film / 10. Festival planinskog filma EHO, Skoplje, oktobar 2019 * Nagrada za najbolji srednjemetražni film / Dokument 2019 Vranje, decembar 2019 * film otvaranja / 13. Festival Prvi kadar: EX YU in Focus, Istočno Sarajevo, novembar 2019. / Alpi Giulie Cinema, Italija, februar 2020 / Ciolkovski festival filmova o svemiru, Rusija, april 2020 / 30. Festival Maria Luisa Memorial, Španija, maj 2020 / 10. Universal Film Festival Inc, Kanzas – SAD, avgust 2020 / 7. FICLAPAZ, Bolivija, septembar 2020 / Holywood Srbija, septembar 2019 * film otvaranja / Nuovi Mondi, Italija, septembar 2019 / 17. Simfest, Rumunija / 8. AegeanDocs IFF, Grčka, oktobar 2020 / 4. Festival avanturističkog filma, Izrael, oktobar 2020 / 22. Madurai FF, Indija, decembar 2020 /  6. Green Montenegro, Crna Gora, decembar 2020 / 9th Čenaj IDSFF, Indija, mart 2021 / 67. Martovski festival, Srbija, april 2021 * Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film * Nagrada za montažu (Nemanja Babić) / 1. Festival Bistre reke, Temska, jul 2021 * film otvaranja

BIOGRAFIJA REDITELJA  

Sonja Đekić rođena je 3. avgusta 1980. u Beogradu, gde i danas živi i radi. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je kratkometražne igrane filmove i različite televizijske i video forme, i radila kao pomoćnik reditelja na brojnim projektima, serijama i reklamama. Već više od decenije posvećeno se bavi na svojim dokumentarnim filmovima, u višestrukim ulogama. Za svoj debitanski film „Moj drug Srbija“ iz 2008. godine dobija dve nagrade na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – za najbolji domaći dokumentarni film, kao i nagradu FIPRESCI za najangažovaniji film na festivalu. Ovaj film nastavlja svoj put po 20 festivala širom sveta, i osvaja još nekoliko priznanja. Film „KOSMA“ iz 2013. godine prikazan je na 50 festivala širom sveta i osvaja 10 nagrada (najbolji film na Festivalu etnografskog filma u Beogradu,  najbolji film na festivalu Sole Luna u Trevizu, najbolji film na Festivalu filmskih stvaralaca Zapadne Virdžinije, Gran pri na festivalu Rios u Portugaliji, i druge). Film „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ iz 2018. godine premijerno je prikazan u glavnom progamu 24. Festivala autorskog filma. Preko decenije aktivno je bila uključena u rad Festivala dokumentarnog filma „7 Veličanstvenih“ u Beogradu – kao koordinator radionica i deo producentskog tima, šest godina radila je kao selektor i umetnički direktor festivala „Grafest“ u Gračanici, a bila je i umetnički direktor 66. Martovskog festivala. Produkciju KEVA osnovala je 2018. godine, i trenutno snima svoj novi film „Snovi Vladana Radovanovića“.

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2021.