Izbornik Zatvoriti

Pozdrav iz Sokobanje
Mačka na rupi miša čeka

Nedelja 29.avgust 2021. 20:45
Film o Branislavu Nušiću u Sokobanji

Glumac Miloš Paović u ulozi čuvenog Branislava Nušića, šetajući Sokobanjom uz narativno objašnjenje određenih događaja, ličnosti i objekata, na neki način ponudio nam je određen banjski vremoplov.

Gledaoci filma mogu na jedan specifičan i zanimljiv način, koji drži pažnju, da saznaju o počecima banjskog turizma, o dogodovštinama vezanim za knjaza Miloša, o istorijatu objekata od kojih su neki i simbol Sokobanje pa sve do anegdota iz života čuvenog Nušića, baš nastalih u Banji. Autorski tim, predvođen novinarkom Jelenom Radovanović, je priredio veoma zanimljiv tekst koji je uspešno interpretirao glumac Miloš Paović. U sekvenci o ovdašnjim kafanama koje su Nušiću oduvek bile omiljena mesta, Paović je imao pomoć svog kolege iz Sokobanje Marka Božinovića.

Dodatna vrednost filma je i vrlo vešto, uz određene kadrove i adekvatnu muzičku podlogu, prezentovanje jedinstvenih i retkih starih fotografija na koje je poseban akcenat stavio snimatelj i montažer ovog dela Kristijan Đorđević. Film svojim sadržejem, uz prepoznatljiv glumački i snimateljski doprinos, Sokobanju predstavlja kao mesto sa zanimljivom prošlošću i tradicijom koje su doprinele prijatnom ambijentalnom okruženju koje prosto poziva, odnosno „mami“ goste da dođu i uživaju u svemu što Banja nudi od prirode i hrane pa do zdravlja. Sve u stilu čuvene Nušićeve krilatice „Dođeš star, odeš mlad“. Kao što je i film, rađen starom tehnikom, sa mladalčkim poletom, prilagođen potrebama i željama savremenog čoveka.

Autor teksta Ninoslav Miljković, Izvor: YouTube

Film

Filmovi na City Fest-u 2021.