Izbornik Zatvoriti

Festival dokumentarnog filma i muzike City fest 2019 završava se večeras.

U Domu vojske biće prikazani filmovi “Trifun bombaš”, reditelja Slađana Stojanovića i “Obećanje”, autora Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića.

Kuriozitet ovogodišnjeg City festa, je obeležavanje 50 godina niške grupe “Lutajuća srca”. Ovaj svojevremeno izuzetno popularni trio prirediće koncert od 20 časova, nakon čega će biti prikazan i film “Lutajuća srca-arhiv emocija”, reditelja Vladimira Ristića.

Akustičarski trio Lutajuća srca su 1970. osnovali Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Autorski tandem grupe činili su Jovanović i Marković, a povremeno su snimali pesme drugih kompozitora. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1972. godine su za pesmu „Još malo“ osvojili prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike, kao i nagradu za najbolji tekst. I tada je sve krenulo. Na festivalu Vaš šlager sezone 1973. godine dobili su nagradu Saveza kompozitora Jugoslavije za pesmu „Jefimija“ čiji je autor teksta Mostarac Dženan Salković. Iste godine predstavljali su Jugoslaviju na 10. svetskom festivalu omladine i studenata u Istočnom Berlinu. Tokom sedamdesetih su često nastupali na festivalima i osvajali nagrade.

I posle pola veka, grupa Lutajuća srca, iako u izmenjenom sastavu i danas je aktivna. Njihove pesme su slušane i većina ih je svrstana u red vanvremenskih hitova.

Dokumentarni film City marketing centra “Lutajuća srca- arhiv emocija” biće prikazan po završetku koncerta. Ova filmska priča je podsećanje na vreme kada su Spomenka Đokić, Miroljub Jovanović i Milan Marković bili u samom vrhu , tada jugoslovenske, pop scene. O tim vremenima u filmu govore oni, ali i mnoge estradne zvezde.

Film “Trifun bombaš” koji otvara treće festivalsko veče je priča o Trifunu Mitiću u čijem je dvorištu u maju 1999. godine, završila jedna granata prilikom bombardovanja sela Binovce kod Surdulice. Zbog truda da je sam iskopa, komšije su ga nazvale Trifun Bombaš. Film je režirao Slađan Stojanović iz Vranja, reditelj više dokumentarnih ostvarenja sa kojima je učestvovao na brojnim svetskim festivalima i dobitnik više međunarodnih nagrada.

„Mi ne oskudevamo u idejama, ali u našoj zemlji nema dovoljno entuzijazma i svi se vade na nedostajući novac. Iako je dokumentarac postao ozbiljna stvar, sa malo znanja i kreativnosti može mnogo da se napravi. Mali čovek je uvek bio najveća tema dokumentarista“, kaže reditelj filma „Bombaš“ Slađan Stojanović.

Da li je Trifun uspeo da se reši zalutale granate, pogledajte večeras u Domu vojske od 17 časova.

Drugi film u okviru treće večeri City festa je ostvarenje Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića “Obećanje”. To je priča o jednoj francuskoj porodici koja se nastanila u selu Rogljevo kod Negotina, i započela proizvodnju organskog vina za međunarodno tržište. Ovaj film je i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi. Film je do sada osvojio 9 međunarodnih nagrada na festivalima u Srbiji, Francuskoj, SAD i Italiji, a prikazan je na programima TV stanica u Španiji, SAD i Francuskoj. Projekcija ovog filma počinje u 17:30.