Izbornik Zatvoriti

POKAJNIK U POKUŠAJU
dokumentarni film Žikice Jovanovića

Subota 28.avgust 2021. 22:15
Film o crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju

Kratki dokumentarni film „Pokajnik u pokušaju“ autora Žikice Jovanovića iz Prokuplja za sada osvojio osam nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Poslednje specijalno priznanje pristiglo je sa GIMFA Film Festival-a iz Brazila, dok su ostale nagrade u Prokuplje pristizale iz Engleske, Grčke, Singapura i čak četiri iz Indije. Ostvarenje koje tematizuje put junaka ka veri snimano je u crkvi Svetog Prokopija, drugoj najstarijoj pravoslavnoj svetinji u Srbiji.

– To je priča o crkvi Svetog Prokopija koja se nalazi u Prokuplju, ali i priča o Nenadu Gizoviću koji je pokajnik u pokušaju kako sebe naziva – otkriva autor filma Žikica Jovanović.

– On je inače čovek koji je krenuo stramputicom, počeo da konzumira narkotike, da se bavi kriminalom i zbog takvog života završio je u invalidskim kolicima. Međutim, spas je pronašao u veri, odnosno u crkvi Svetog Prokopija. Sveštenstvo i protojerej prihvatili su ga, i on se sada nalazi na iskušenju, odnosno u pokajanju i predstavlja lika koji priča priču o crkvi – kaže reditelj.

Crkva Svetog Prokopija je druga po starini u Srbiji, u njoj se čuvaju mošti čak dva sveca, Svetog Prokopija, koji je i zaštitnik grada, kao i delovi moštiju Svetog Đorđa razlog je zbog kojih je ova svetinja nukleus grada Prokuplja. Čak su arheološka istraživanja otkrila da se na temelju crkve nalaze ostaci dva hrama, jednog hrišćanskog iz četvrtog veka i jednog rimskog hrama iz prvog veka nove ere.

– Kada smo krenuli da snimamo film došli smo do zaključka da ni mi u Prokuplju nismo svesni koliko je ova crkva značajna. Ona ima istorijsku, ne samo religijsku važnost i ljudi u Prokuplju, ali i šire treba da budu svesni da na njenim temeljima stoji naša prošlost. Želja i cilj nam je da što više ljude dođe i poseti ovu svetinju. – ističe Jovanović.

Iako su filmovi sa religijskom tematikom rezervisani za publiku blisku duhovnim zajednicama, ostvarenje Pokajnik u pokušaju za sada je prikazivano na četrdesetak festivala i poneo je osam nagrada u različitzim delovima sveta. Prema rečima autora, recept za uspeh nije samo prikaz srpske svetinje, već ljudska priča koja dopire do srca svih ljudi, koju god veru da propovedaju.

Film je snimljen sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa niškog G. Arsenija, scenario i režiju potpisuje Žikica Jovanović, direktor fotografije je Vojkan Aranđelović, kompozitor Ivica Trailović, dron-operater Saša Miljković i narator Predrag Slavković.

Iz Film kluba Prokuplje najavljuju i najnoviji poduhvat, a to je debitantski dugometražni igrani film Siroče, koji je podržan i na konkursu Filmskog centra Srbije.

Tekst preuzet sa: www.fcs.rs; Autor teksta: Zoran Janković

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2021.