Izbornik Zatvoriti

Lutajuća srca
arhiv emocija

Nedelja 24.novembar 2019. 21:00
Dokumentarni film o Lutajućim srcima

Prateći estetiku njihovih pesama, prirodu njihovih nastupa, kao i senzibilitete samih članova, Vladimir Ristić scenarista i reditelj filma „Lutajuća Srca Arhiv Emocija“, čvrstom dramaturškom struktorom i preciznim izrazom ispreda zanimljiv muzičko dokumentarni film o čuvenoj niškoj trojci, Spomenki Minji i Miki.

Uz obilje dokumentarnih materijala sa muzičkih festivala i koncertnih nastupa reditelj nudi jedan lepši, pomalo zaboravljeni nestvaran svet, satkan od „Jefimije“ „Još Malo“, „Broda za sreću“ i drugih nezaboravnih hitova.

Kada se u jednom filmu okupe Zdravko Čolić, Kornelije Kovač, Vojkan Borisavljević, Bilja Krstić, Radoš Bajić, Rade Radivojević, Peca Popović, Rade Grajić i mnogi drugi njihovi saradnici i savremenici, dobijamo malu istoriju ex YU akustičarske muzike čiji su “Srca” bili integralni deo.

“Emocije su me totalno dotukle. Sam početak filma me je vratio u ono vreme. Kako je odmicao mislila sam da ću se obuzdati, ali osećanja su neprestano navirala. Sećanja i predivni ljudi koji su pričali o nama, nisam ni sanjala da će posle toliko godina biti napravljen ovakav film o “Lutajućim srcima”, rekla je Spomenka Đokić.

“Mislim da je zabeleženo sve ono što je trebalo da uđe u film, najpre jedno vreme koje je deo naše mladosti. Momci su ga dobro uradili i publika će videti simpatičan film iz jednog lepog perioda od 70-ih do 80-ih godina. Ja sam veoma srećan zbog toga”, istakao je Milan Minja Marković.

“S obzirom na to da je bilo 5 i po sati materijala, meni se još gleda. Mislim da je malo sat i šest minuta filma. Možda ćemo napraviti i neke nastavke, celu seriju. Mi smo svirali i ovakvi kako sada izgledamo, ali tih kadrova nema. Ja sam još uvek pod blagim šokom, pa ne mogu baš razumno da analiziram šta sam sve video”, rekao je Miroljub Jovanović nakon premijere filma.

Nakon nekoliko festivala u zemlji i inostranstvu film će biti pred niškom publikom u Domu Vojske u nedelju 24. novembra s početokom u 21 sat, nakon koncerta, kojim članovi benda obeležavaju pola veka od početka rada.

“Njihove pesme žive sve ove godine i želeo sam da za njima ostane i dokumentarni trag u vidu ovog filma. Mislim da “Lutajuća srca” ali i sve Nišlije zaslužuju jednu ovakvu priču”, kaže producent Oliver Paunović.

Film je rađen u produkciji “CITY PRODUCTION” , a 2016.-te zatvorio je Festival glumačkih ostvarenja u Nišu kada je publiku podigao na noge.

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2019.