Izbornik Zatvoriti

Lauš (2014)

Subota 23.novembar 2019. 17:45
Istina o tragediji glumca Žarka Lauševića

Dugometražni dokumentarno-igrani film realizovan u produkciji “Fiks Fokus”,koji se bavi fenomenom ličnosti jednog od najtalentovanijih glumaca Žarka Lauševića, koji je u jeku najvećeg uspeha nestao sa scene kao posledica jednog zlog vremena, kao kolaterarna šteta teških devedesetih godina.

Film Lauš je dokument jednog tragičnog vremena koje je uzrok mnogih nedaća i žrtava.

U filmu učestvuje preko dvadeset značajnih imena srpske kulture. Nakon uspešne beogradske premijere koja je bila u punom Sava centru. Film je bio u širokoj bioskopskoj distribuciji kako ovde tako i u kompletnom regionu, zatim je usledio veoma ozbiljan festivalski život u Americi, Australiji, Južnoj Africi, Rusiji i Kini. Prikazan je u Torontu, Njujorku, Sidneju, Brizbejnu, Adelaidi, Pertu, Vulagongu, Melburnu, Kanberi, Pekingu, Johanesburgu, u Moskvi gde je osvojio brojne nagrade i priznanja za režiju, umetnički doprinos i hrabrost autora. U Čikagu na festivalu srpskog filma uvrstio se među najbolja filmska ostvarenja za 2014. godinu. Dugometražni dokumentarni film u kojem učestvuju značajna imena jugoslovenske kulture: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Petar Božović, Marko Baćović, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Borka Pavićević, Darko Bajić, Svetozar Cvetković i dr. Sniman na lokacijama: u Pančevu i Beogradu.

Osvojio specijalnu nagradu na festivalu u Sarajevu i priznanje za režiju u Sisku, uvršten u najbolja filmska ostvarenja za 2014. Na festivalu srpskog filma u Čikagu. Učestvovao na trideset festivala kako na festivalima dokumentarnog filma, tako i na festivalima igranih filmova. Prvi dokumentarni film koji je zatvorio festival igranog filma “glumačka ostvarenja” u Nišu.

Trejler.

Filmovi na City Fest-u 2019.