Izbornik Zatvoriti

City Fest 2019 - Filmski program

Petak 22.novembar 2019. 17:00
Istraživački film Branke Beševič Gajić

Dom anđela (2016)

Višestruko nagrađivano delo, koje je nastalo kao diplomski-master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića, a koje se prepoznalo kao kapitalno delo rediteljke Branke Bešević Gajić. Dom anđela je istraživački film kojim se rodio novi žanr na ovim prostorima i koji je prepoznat od strane najeminetnijih profesora sa Fakulteta dramskih umetnosti kao pionirski poduhvat i koji je ušao u istoriju FDU-a kao najbolji diplomski rad kojim se rodio novi žanr. Dom anđela je film koji je nagrađivan najprestižnijim nagradama stručnog žirija po filmskim festivalima po vascelom svetu. Dom anđela se bavi fenomenom kultnog nemanjićkog manastira u Polimlju i predstavlja nepoznate istorijske činjenice značajne za Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovo je film u kojem se traga za identitetom pronađenih moštiju u manastiru Kumanica. Prilikom arheoloških istraživačkih radova neposredno pre obnove manastira 1999. godine u vreme kada smo bili bombardovani, u oltaru crkve pronađen je srednjovekovni sarkofag u kojem su bile mošti kanonski složene. Da nisu baš ovde pohranjene mošti srpskog najznačajnijeg svetitelja? Film je takođe nagrađen i priznanjem eminentnih članova SANU.

U filmu učestvuju: Episkop budimljansko nikšićki Joanikije, glumica Ljiljana Blagojević, direktor muzeja u Prijepolju, iguman manastira Otac Nikolaj, jeromonah Nikolaj, antropolog Živko Mikić, relevantni istoričari iz SANU, arheolozi i mnogi drugi.

Petak 22.novembar 2019. 18:00
Dokumentarni film Jelene Stojanović

Trnje i lovorike Olge Ilić (2019)

Dokumentarni film “ Trnje i lovorike Olge Ilić“ je uzbudljiva priča koja prati burnu biografiju najveće niške pozorišne glumice svih vremena, a danas zaboravljene Olge Ilić.

Ova rođena Solunjanka karijeru je otpočela i završila u Nišu, kao prvakinja drame i reditelj.

Opreski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava, jedna je od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnika modernog srpskog teatra.

Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju  kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana ordenom Svetog Save V stepena uživa naklonost i kritike pesnika, pisaca, akademika, pozorišnih radnika i skadarlijskih boema toga vremena- Branislava Nušića, Bore Stankovića, Vojislava Ilića, Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića, Jovana Tanića , Nikole Uzunovića i drugih.

Film se uz obilje arhivskog materijala: fotografija, novinskih članaka, pozorišne kritike, oslanja i na samu autobiografiju Olge Ilić , „O njoj, koja se ne vraća“.
Spisateljski talenat koji je krasio Olgu, ostavio nam je književni dragulj, ali i redak dokument o društvenim i kulturnim zbivanjima sa kraja 19-og  i početka 20. veka u Srbiji i Balkanu.

Uz niz anegdota, smešnih ali i  tužnih, koje su obeležile karijeru i život Olge Ilić, film je protkan i originalnim muzičkim zapisima, gde čujemo Olgin glas sa ploča starijih i od 100 godina.

Članica prvog niškog pozorišta „Sinđelić“, ipak naša najveća putujuća glumica, nastupa u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Splitu, Osijeku, Skoplju, Varaždinu, Leskovcu, Šapcu i širom Balkana u prvoj polovini 20. veka.

Iako dve ulice u Nišu i Novom Sadu nose ime ove velike umetnice, ona je danas skoro zaboravljena.

Svoju umetničku misiju i pedagoški rad predano je vršila, a ovaj film predstavlja pokušaj da se vrati istorijsko sećanje na ovu veliku ženu, ali i kulturni polet nastao oslobođenjem balkanskog prostora od Osmanlijskog carstva.

Film „Trnje i lovorike Olge Ilić“ je jedinstven dokumentarni film u srpskoj kinematografiji, s obzirom na to da se bavi životom i delom nekog pozorišnog umetnika pre Drugog svetskog rata.

Subota 23.novembar 2019. 17:00
Film o Živojinu Isakoviću Čokaliji

Palilulo, pozdravio te Čokalija (2019)

Novi dokumentarno biografski film o  preminulom niškom muzičaru, boemu, Palilulcu Živojinu Isakoviću – Čokalliji je šesti film City produkcije.

Teško da život jednog čoveka može da se smesti u dokumentarni film, posebno ako je kroz njega prolazio na tako buran i sadržajan način. Ipak, ova niška legenda biće i na ovaj način sačuvana od zaborava. Film ima i svoj podnaslov – „Palilulo, pozdravio te Čokalija“.

Film će podsetiti Nišlije na pesme, koje su nekako stavljene u drugi plan i danas ne žive kroz medije. Biće odlična prilika da oni koji ne poznaju njegovo stvaralašvo kroz film za njega saznaju. On je imao divne pesme, a malo je poznato da je jednu od njih komponovao Toma Zdravković u vreme kada su zajedno delili dobro i zlo u Kanadi, objašnjava autor filma.

Reditelj Vladimir Ristić, koji je i poznavao Čokaliju, objašnjava da se radi o jednoj univerzalnoj vrednosti, o filmu koji govori o jednom čoveku i jednom vremenu i ima ambiciju da jedno vreme, njegovu muziku stavi u kontekst vremena u kome je on živeo.

Subota 23.novembar 2019. 17:45
Istina o tragediji glumca Žarka Lauševića

LAUŠ (2014)

Dugometražni dokumentarno-igrani film realizovan u produkciji “Fiks Fokus”,koji se bavi fenomenom ličnosti jednog od najtalentovanijih glumaca Žarka Lauševića, koji je u jeku najvećeg uspeha nestao sa scene kao posledica jednog zlog vremena, kao kolaterarna šteta teških devedesetih godina. Film Lauš je dokument jednog tragičnog vremena koje je uzrok mnogih nedaća i žrtava. U filmu učestvuje preko dvadeset značajnih imena srpske kulture. Nakon uspešne beogradske premijere koja je bila u punom Sava centru. Film je bio u širokoj bioskopskoj distribuciji kako ovde tako i u kompletnom regionu, zatim je usledio veoma ozbiljan festivalski život u Americi, Australiji, Južnoj Africi, Rusiji i Kini. Prikazan je u Torontu, Njujorku, Sidneju, Brizbejnu, Adelaidi, Pertu, Vulagongu, Melburnu, Kanberi, Pekingu, Johanesburgu, u Moskvi gde je osvojio brojne nagrade i priznanja za režiju, umetnički doprinos i hrabrost autora. U Čikagu na festivalu srpskog filma uvrstio se među najbolja filmska ostvarenja za 2014. godinu. Dugometražni dokumentarni film u kojem učestvuju značajna imena jugoslovenske kulture: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Petar Božović, Marko Baćović, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Borka Pavićević, Darko Bajić, Svetozar Cvetković i dr. Sniman na lokacijama: u Pančevu i Beogradu.

Osvojio specijalnu nagradu na festivalu u Sarajevu i priznanje za režiju u Sisku, uvršten u najbolja filmska ostvarenja za 2014. Na festivalu srpskog filma u Čikagu. Učestvovao na trideset festivala kako na festivalima dokumentarnog filma, tako i na festivalima igranih filmova. Prvi dokumentarni film koji je zatvorio festival igranog filma “glumačka ostvarenja” u Nišu.

Nedelja 24.novembar 2019. 17:00
Film Slađana Stojanovića iz Vranja

Trifun bombaš (2017)

Trifuna Mitića svi u Surdulici znaju kao „Bombaša“, a postao je poznat po avio bombi u dvorištu i donkihotovskom naporu da je se oslobodi. Motika, ašov i kolica i komad po komad zemlje. nestaje iz dvorišta.

Policija je tužilaštvo u Surdulici obavestila da Trifun Mitić sam pokušava da iskopa bombu i tada kreće potraga za nadležnim institucijama u zemlji, odgovornim za uklanjanje. Vojna policija upućuje na odsek narodne odbrane u Vranju, oni na Ministarstvo odbrane, a poslednja adresa bila je centar za razminiranje republike Srbije.

Centar za razminiranje obaveštava tužilaštvo da nije u mogućnosti da odgovori kada će ispitati i eventualno otkloniti bombu, iako se ona nalazi u gusto naseljenom delu Binovca i predstavlja opasnost većeg obima za ljude i imovinu. Centar pretpostavlja da se u našoj zemlji nalaze 43 avio bombe teške i do 930 kg, a Srbija se zbog nedostatka novca za razminiranje oslanja na donatore koji ne pokazuju interesovanje za avio bombe.

Nedelja 24.novembar 2019. 17:30
Dokumentarni film D.Gajića i reditelja Željka Mirkovića

Obećanje (2017)

Dokumentarac “Obećanje” nedavno je prikazan i na RTS-u, a donosi priču o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište.
“Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstvalja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata” – istakao je reditelj i koproducent filma Željko Mirković.
Po završetku projekcije filma biće organizovan razgovor sa Željkom Mirkovićem i koautrorom Dušanom Gajićem, a specijalni gosti projekcije biće glavni akteri filma: francuski bračni bar Estelle i Cyrille Bongiraud, kao i meštani sela Rogljeva.
Film “Obećanje” osvojio je sedam svetskih nagrada:
Best documentary, European Cinematography Awards, Warsaw, Poland Best documentary, Mediterranean Film Festival, Italy

Nedelja 24.novembar 2019. 21:00
Dokumentarni film o Lutajućim srcima

Lutajuća srca – arhiv emocija

Ovaj film je treće ostvarenje produkcijske kuće City Film Production, a u njemu se, osim legendarnog trija “Lutajućih srca”, Spomenke, Mike i Minje pojavljuju i mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike.

Iako “Lutajuća srca” ne postoje već više od dve decenije, malo je Nišlija, čak i među najmlađim generacijama, koji nisu čuli za pesme “Brod za sreću”, “Još malo” ili “Jefimiju”.

Dokumentarni film City marketing centra “Lutajuća srca- arhiv emocija” je podsećanje na vreme kada su Spomenka Đokić, Miroljub Jovanović i Milan Marković bili u samom vrhu , tada jugoslovenske, pop scene. O tim vremenima u filmu govore oni, ali i mnoge estradne zvezde.

Snimatelj je bio Bojan Jovanović, reditelj Vladimir Ristić, reditelj u montaži Boban Rajković, a izvršni prodcent Oliver Paunović.