Izbornik Zatvoriti

Dom anđela (2016)

Petak 22.novembar 2019. 17:00
Istraživački film Branke Beševič Gajić

Višestruko nagrađivano delo, koje je nastalo kao diplomski-master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića, a koje se prepoznalo kao kapitalno delo rediteljke Branke Bešević Gajić.

Dom anđela je istraživački film kojim se rodio novi žanr na ovim prostorima i koji je prepoznat od strane najeminetnijih profesora sa Fakulteta dramskih umetnosti kao pionirski poduhvat i koji je ušao u istoriju FDU-a kao najbolji diplomski rad kojim se rodio novi žanr. Dom anđela je film koji je nagrađivan najprestižnijim nagradama stručnog žirija po filmskim festivalima po vascelom svetu.

Dom anđela se bavi fenomenom kultnog nemanjićkog manastira u Polimlju i predstavlja nepoznate istorijske činjenice značajne za Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovo je film u kojem se traga za identitetom pronađenih moštiju u manastiru Kumanica. Prilikom arheoloških istraživačkih radova neposredno pre obnove manastira 1999. godine u vreme kada smo bili bombardovani, u oltaru crkve pronađen je srednjovekovni sarkofag u kojem su bile mošti kanonski složene. Da nisu baš ovde pohranjene mošti srpskog najznačajnijeg svetitelja?

Film je takođe nagrađen i priznanjem eminentnih članova SANU.

U filmu učestvuju: Episkop budimljansko nikšićki Joanikije, glumica Ljiljana Blagojević, direktor muzeja u Prijepolju, iguman manastira Otac Nikolaj, jeromonah Nikolaj, antropolog Živko Mikić, relevantni istoričari iz SANU, arheolozi i mnogi drugi.

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2019.