Izbornik Zatvoriti

Branka Bešević Gajić ( 18. 9. 1982.), srpska nagrađivana filmska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja. Kao filmski reditelj u statusu je samostalnog umetnika, reprezentativnog Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Završila je studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gorana Pekovića, gde je svojim diplomskim-master filmom postala pionir novog žanra na našim prostorima.

Sarađivala je i sa profesorom Minjom Dedićem i učila od njega.

Ostvarila se kao filmski reditelj kako u Srbiji tako i u kompletnom regionu i širom sveta, gde je osvajala prestižne nagrade na internacionalnim festivalima za režiju,
produkciju i scenario. U produkciji Fiks Fokus snimila je film Lauš koji kroz prizmu tragičnog trenutka osvetljava najmračnije tajne naše bliske prošlosti i tragedije jednog zlog vremena.

Sa tim u vezi debitovala je dugometražnim filmom Lauš o jednom od najtalentovanijih jugoslovenskih glumaca, Žarku Lauševiću koji je kao posledica jednog prevrtljivog vremena nestao sa scene u jeku najvećeg profesionalnog uspeha i koji se vratio posle dvadeset godina na scenu nakon filma „Lauš“ ove mlade rediteljke.

Na filmu se ostvarila kao reditelj i scenarista. U filmu učestvuje preko dvadeset značajnih jugoslovenskih imena.

Nakon beogradske premijere u Sava centru, film je bio u širokoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji i regionu, zatim je usledio festivalski život u Americi, Australiji, Južnoj Africi, Rusiji i Kini. Prikazan je u Torontu, Njujorku, Sidneju, Brizbejnu,
Adelaidi, Pertu, Vulagongu, Melburnu, Kanberi, Pekingu, Johanesburgu, u Moskvi gde je osvojio nagrade i priznanja za režiju i umetnički doprinos. U Čikagu na festivalu srpskog filma uvrstio se među najbolja filmska ostvarenja za 2014.
godinu. Branka Bešević Gajić 2016. dobija Gran Pri na 11. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“.

Kao završni master rad na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića, snimila je srednjemetražni film „Dom anđela“, kojim se rodio novi žanr i koji spada u prvi forenzički triler na ovim prostorima i tiče se netaknute i neistražene istorije Srba. Na ovom filmu potpisuje scenario i režiju. Film Dom anđela je bio uvršten u zvaničnu selekciju na internacionalnim
festivalima A kategorije gde je osvojio glavne nagrade za režiju.
Položila je prijemni za doktorske umetničke studije u rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je nastavila svoje usavršavanje na postdiplomskim umetničkim studijama u najeminentnijoj instituciji umetničkog obrazovanja, gde svoju doktorsku disertaciju posvećuje filmskoj režiji u digitalnom mediju.
Kao reditelj na televiziji Studio B, režirala je 120 epizoda živog jutarnjeg programa. Potpisuje režiju na seriji u Apartmanu sa Zoranom i Dejanom. Potpisuje režiju na emisiji Panorama. Osmislila i dizajnirala studio za kompletnu sezonu 2017/2018 na televiziji Studio B.

Potpisuje režiju na dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu Vladika bez adrese (2019). Režirala je koncert (2018) popularne pop pevačice Zorane
Pavić. 2018. član je stručnog žirija na međunarodnom Mostar Film festivalu koji je posvećen filmskoj glumi i gde učestvuju najeminentnija imena iz kompletnog regiona.

Reditelj je u MS-Film produkciji, potpisuje režiju na igranom filmu „Milojev dar“ o podvižniku i junaku Miloju Nikoliću. Radnja je smeštena u 1913. godinu.