Izbornik Zatvoriti

BOSNA

Dokumentarni film o
najvećem uspehu KK "BOSNA"

autorica projekta
  • Arijana Saračević Helać

snimatelj
  • Vanja Ćatović

ton
  • Boris Kragulj

montaža
  • Jasmin Nalo

42'

Film je snimljen povodom 40 godina otkako je KK Bosna postala prvak Evrope.

Bilo je to 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12 hiljada navijača KK Bosna je pobedila italijanskog šampiona Emersona s rezultatom 96:93. Bio je to najveći uspeh jugoslovenske klupske košarke.

Tog dana milioni Jugoslovena bili su „prikovani“ uz TV ekrane i uživali u trijumfu prvog evropskog šampiona bivše države koji je u Palati sportova u Grenoblu igrao čudesno. Za državu koja je bila svjetska košarkaška sila, ovo je bilo herojstvo – prva titula klupskog evropskog šampiona.

Film je priča koja je društveni fenomen jednog vremenskog konteksta. No, on nije takvim, tek slučajno.

„Upravo, ovim filmom želimo objasniti zašto je to fenomen. Šta je sve to dovelo do izvanrednih vrijednosti? Podsjećam: KK „Bosna“ je tek 1972. godine ušla u Prvu jugoslovensku ligu. Za nepunih sedam godina, postala je evropski prvak. Bilo je to 5. aprila 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu. Jugoslavija je i do Grenobla bila dominantna u Evropi i svi su znali da se u Jugoslaviji igra najbolja košarka i da je jugoslovenska liga bez premca na Starom kontinentu: Jugoplastika dva puta i Partizan takođe dva puta osvojili su četiri Kupa „Radivoja Koraća“ u nizu. No, bez evropske šampionske titule“, rekla je Saračević-Helać.

Tako je Bosna iz znatno manje razvijenije jugoslovenske republike, prva stigla na vrh Olimpa i ispisala istoriju koja je kasnije prokrčila put ostalim jugoslovenskim klubovima da nastave tamo gdje su Tanjevićevi momci stali.

„Rekonstruišući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Italijana, Španaca, Rusa, dokazujemo da tu, u zauzimanju evropskog trona, ništa slučajno, i spontano nije bilo. Da bi se uopšte pomislilo, da bi se usudilo igrati protiv, recimo, Makabija u Tel Avivu, trebalo je imati ozbiljnu logističku podršku koja je iza kluba, stajala i u moralnom i u materijalnom smislu. Konkretno, prednjačio je Energoinvest i njegov vizionar i ekonomski mag Emerik Blum. Kada se Bosna približavala četvrtfinalu Kupa, animirane su i sve druge velike privredne organizacije iz cijele BiH da se uključe u ovaj „put uspjeha“. Dva dana prije Grenobla, direktori uspješnih firmi i bankari bili su na nogama. Telefoni nisu prestajali raditi. Tadašnji gradonačelnik Sarajeva, pokojni Ante Sučić, bio je zadužen za stambeno i materijelno obezbjeđenje sarajevskih ‘studenata'“, dodala je Saračević-Helać.

Bosna bez novca, Sarajevo „nije u mogućnosti“

Tako je KK Bosna bila i ostala simbol Jugoslavije i jugoslavenske košarke i zbog toga je nekako sa sudbinom bivše zemlje, istu sudbinu doživeo klub koji je bio jedan od nosilaca svih velikih rezultatskih ostvarenja reprezentacije koja je igrala ujedno i najlepšu i najbolju košarku na svetu.

Sastav šampionske generacije:

  • Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac… Trener ove brilijantne generacije bio je Bogdan Tanjević.

Trejler

Filmovi na City Fest-u 2022.